Avantage Učitavanje: Grunfovska diskusija

Author
Aleksandra Petrovski Urednica online magazina Finovacije

Zašto na ovim prostorima ne zastareva lik Alana Forda – bila je tema diskusije kojom smo iznenadili klijente na Avantage učitavanju, a za sagovornika smo doveli čoveka koji je „doktorirao“ popularni strip.

„Amerikanci su od našeg budženja napravili akademsku disciplinu. Dizajn u uslovima ekstremnog nedostatka resursa sada se proučava godinu dana na studijama, čak i na Stenfordu.“

Već uvodna rečenica Lazara Džamića probudila je maksimalnu pažnju svih okupljenih na Avantage učitavanju brže nego intenzivan koktel od kafe koji smo im tog podneva poslužili.

Nastavljajući tradiciju prepoznavanja pravih vrednosti i izazova pozvali smo svoje Avantage klijente u Artget galeriju Kulturnog centra Beograda na razgovor sa jednim od vodećih svetskih digitalnih stratega i profesora na katedri za digitalni marketing u Beogradu, čovekom koji je vodio Google-ov kreativni tim ZOO u Londonu i tom prilikom sarađivao sa planetarno uspešnim brendovima na projektima njihove afirmacije u digitalnom domenu. Međutim, Džamić je ovog puta govorio o svojoj popularnoj studiji o fenomenu jugoslovenskog uspeha Alana Forda – prvoj takve vrste na našim prostorima, iako je italijanski strip bio neizostavno štivo generacija koje su odrastale sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u bivšoj SFRJ. Posebnu pažnju prisutnih izazvala je njegova teorija o nadrealizmu kao društvenom uređenju na Balkanu.

„Što sam više radio na knjizi, to sam više shvatao da se radi o nama, a ne o stripu. Da je strip samo slučajno pao, roda ga je ispustila greškom, a možda i ne greškom, nego namerno, i nigde drugo ne bi rezonovao ni na koji način“, ispričao je Lazar Džamić, koji je inspiraciju za istraživanje i knjigu dobio dok je živeo u britanskoj prestonici, nakon što prethodno 11 godina skoro i da nije koristio srpski jezik.

Prvo izdanje „Cvjećarnice u kući cveća“ objavljeno je 2012. godine, a kako je naišla na veliko interesovanje i posle toga imala još tri izdanja. Od 2015. više nije ni mogla da se nađe u knjižarama, no autor je po preseljenju iz Londona u Beograd odlučio da nas obraduje petim dopunjenim izdanjem priče o tome kako smo usvojili i živeli Alana Forda.

Lazara poslednjih manje od godinu dana često zovu iz čitavog regiona da govori o “fordaću”, a knjiga je konstantno rasprodata. Naši Avantage klijenti imali su priliku da na ovu temu proćaskaju sa Džamićem u intimnoj atmosferi i da dobiju posvetu na „Cvjećarnicu“, koja je direktno iz štamparije, a pre početka Beogradskog sajma knjiga, stigla na ovaj događaj.

 

0 komentara
Aleksandra Petrovski Urednica online magazina Finovacije

Suosnivačica Centra za kreatore web sadržaja wwwrite.rs, edukatorka u oblasti poslovnog bloga i menadžerka društvenih mreža.

Vrati se gore